Istoria Companiei

Societatea Comerciala COMPA SA  Sibiu, marca de prestigiu a industriei romanesti si-a castigat renumele de-a lungul timpului datorita calitatii si diversitatii produselor sale,  subansamble auto si feroviare, utilaje tehnologice, arcuri si remorci auto.

Constituita prin fuzionarea a doua întreprinderi: Uzina Automecanica Sibiu si Uzina Elastic Sibiu, COMPA devine una din cele mai puternice unitati economice constructoare de masini din tara si continua traditia industriala a precursorilor îmbinand în mod armonios experienta înaintasilor cu noile progrese ale tehnologiei si managementului.

Prima dintre cele doua întreprinderi – Uzina Automecanica provine din Arsenalul Artileriei Sibiu a carei dezvoltare se datoreaza si se suprapune cu dezvoltarea istorica a cetatii Sibiului.

A doua întreprindere – Uzina Elastic are radacini adanci în traditia mestesugareasca a cetatii, fiintand din sec. al XIX-lea ca atelier de fierarie, care se dezvolta ulterior în atelier de caroserii si mai tarziu în fabrica de arcuri si produse forjate.

Un moment de referinta în dezvoltarea companiei îl constituie anul 1969 cand prin unificarea celor doua fabrici se naste o noua entitate economica, Întreprinderea de Piese Auto Sibiu (IPAS).

image002Odata cu anul 1970 ca urmare a contractarii licentei “MAN” pentru camioane si autobuze, Întreprinderea de Piese Auto Sibiu a intrat intr-un program national de dezvoltare si a demarat o productie foarte diversificata de componente auto, fabricate sub diverse licente: amortizoare, aparate de frana, subansamble cabina, transmisii cardanice, casete de directie, arcuri, devenind principalul furnizor de componente pentru industria romaneasca de autovehicule.

În 1991 întreprinderea se transforma în societate comerciala pe actiuni cu denumirea de S.C. COMPA S.A .

COMPA  impreuna cu concernul german Krupp a reusit infiintarea a doua societati mixte KRUPP BILSTEIN COMPA (1996) – in scopul dezvoltarii, producerii si comercializarii de amortizoare pentru autoturisme si KRUPP COMPA ARCURI (1998) actual Frauenthal Automotive Sibiu– pentru producerea si comercializarea de arcuri de suspensie pentru autocamioane.

Alte date de referinta:

1999 COMPA S. A. SIBIU: se privatizeaza integral
2000 Se constituie o noua persoana juridica COMPA IT (Spin – Off) – servicii IT
2001 Se constituie firma mixta ENERCOMPA – productie de energie electrica
2002 TRANSCAS (Spin – Off) – transport intern si international
2005 Se inaugureaza Centrul de Formare Profesionala Compa

Parteneri

partener-1
partener-7
partener-2
partener-9
partener-3
partener-13
partener-5
partener-12
partener-11
partener-4
partener-6
partener-10
partener-8