Topul celor mai valoroase companii controlate de investitori români

3 oct 2013 Autor: Andrei Chirileasa

media

Marcel Bărbuţ ar putea intra direct în top 5 companii româneşti de pe bursă cu AdePlast dacă va obţine 15 milioane de euro din oferta publică iniţială, ceea ce ar evalua compania sa la 45 de milioane de euro.

Cea mai valoroasă companie de pe bursă aflată sub controlul unui investitor local este Banca Transilvania (TLV), cu o capitalizare de peste 700 mil. euro. Chiar dacă Horia Ciorcilă nu este acţionar majoritar al băncii, el rămâne cel mai influent acţionar, cu o participaţie de 5% şi cu controlul deciziei, din postura de preşedinte al consiliului de administraţie.

Ciorcilă a dezvoltat Banca Transilvania folosind mecanismele pieţei de capital, respectiv majorări de capital şi emisiuni de obligaţiuni convertibile, şi a transformat astfel o bancă locală în­tr-un jucător de top la nivel naţional. Pe bursă, Banca Transilvania este în prezent a patra cea mai valoroasă companie românească.

Pe locul al doilea în top este compania de asigurări Astra, controlată de familia Adamescu, evaluată la 130 mil. euro, dar în condiţiile în care ultima tranzacţie cu acţiunile companiei a fost în decembrie 2012. Lipsa tranzacţiilor ridică semne de întrebare în privinţa evaluării Astra. Este posibil ca valoarea reală să fie chiar mai mare, având în vedere că în ultimii ani Astra şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa asigurărilor. O altă companie controlată de familia Adamescu, Unirea Shopping Center (SCDM) este pe locul al patrulea în topul celor mai valoroase afaceri româneşti de pe bursă, cu o capitalizare de 45,5 mil. euro. Şi în acest caz, tranzacţiile sunt destul de reduse.

Locul al treilea este ocupat de Banca Carpatica (BCC), controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu. Acţiunile băncii au crescut cu 90% în ultimul an, fiind pe locul cinci în topul câştigurilor, urcând capitalizarea băncii la 48 mil. euro.

Pe locul cinci este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov (RPH), cu o valoare de piaţă de 42,4 mil. euro, urmat de Aerostar Bacău (ARS), cu 41,1 mil. euro.

Alte 23 de companii au evaluări cuprinse între 10 şi 40 de milioane de euro. În total, cele mai valoroase 50 de companii controlate de investitori români au o capitalizare de 1,6 miliarde de euro.

În 2007, pe maximele bursei, doar Banca Transilvania valora 1,7 mld. euro şi existau 20 de companii controlate de investitori români care aveau capitalizări de peste 100 de milioane de euro. Unele dintre acestea, precum Imotrust Arad (ARCV) şi Comnord Bucureşti (COSC), nici nu se mai regăsesc în top.

Parteneri

partener-1
partener-7
partener-2
partener-9
partener-3
partener-13
partener-5
partener-12
partener-11
partener-4
partener-6
partener-10
partener-8