Cei mai mari zece exportatori cu capital românesc au trimis anul trecut peste graniţe produse de un miliard de euro, potrivit estimărilor ZF. Spre comparaţie, primii zece exportatori din economie, doar companii multinaţionale, au avut exporturi de 10 mld. euro în 2016.
Doar cinci companii antreprenoriale reuşesc să trimită la export produse de peste 100 de milioane de euro fiecare l Opt din cei mai mari 40 de exportatori cu capital privat românesc sunt companii active în comerţ l Şapte din marii exportatori sunt firme controlate de management şi salariaţi l Toate cele 40 de companii sunt pe profit.
Producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia-Mare, controlat de Vladimir Iacob şi Marius Şelescu, a fost anul trecut cel mai mare exportator cu capital privat românesc, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la INS şi de la Registrul Comerţului. Este pentru al treilea an consecutiv când fabrica de mobilă, în care lucrează aproape 4.000 de oameni şi care are afaceri estimate în 2016 la 170 de milioane de euro, se află pe primul loc între exportatorii români.
La nivelul întregii economii, cel mai mare exportator din 2016 este Automobile Dacia, potrivit datelor de la INS. Dacia şi cei mai mari nouă expotatori străini au avut anul trecut exporturi de 10 mld. euro, faţă de un miliard de euro cât au exportat primele zece firme private locale.
Analiza ZF care pleacă de la Top 500 cei mai mari exportatori din economie arată că doar 40 de firme antreprenoriale reuşesc să intre în acest clasament, iar în top 100 sunt cinci astfel de companii: Aramis Invest din Baia Mare, Cerealcom Dolj (Mihai Anghel), Romcab Târgu-Mureş (Zoltan Proszer) – companie intrată în acest an în insolvenţă, Gersim Impex (Daniel Ştefănescu) şi Compa Sibiu (management şi salariaţi).
INS nu furnizează valorile de export pe fiecare companie în parte, dar potrivit estimărilor ZF primii cinci exportatori români au fiecare în parte valori de peste 100 de milioane de euro la export. Compa Sibiu, companie aflată pe locul cinci, a avut în 2016 o creştere de 40% a exporturilor de produse pentru industria auto, la 130 mil. euro. Top zece adună exporturi de un miliard de euro, iar primii 40 au trimis anul trecut pe pieţe externe produse cu o valoare estimată de ZF la 1,7-1,9 mld. euro.
„Noi am ajuns aici după 27 de ani, este nevoie de timp pentru a atinge un nivel al exporturilor de peste 100 de milioane de euro. Dar sunt firme antreprenoriale care cresc, fie la export, fie care ies deja pe pieţele din afară cu filiale, sucursale“, spune Ioan Deac, managerul care conduce compania Compa Sibiu din 1990 încoace.
La fel ca şi Compa, o fabrică ale cărei rădăcini au fost puse acum 130 de ani, alte unităţi vechi, cu tradiţie, controlate acum de manageri şi salariaţi, au rămas motoare ale exporturilor companiilor româneşti. Fabrica de ulei Ardealul din Satu Mare a fost înfiinţată în 1933 şi de atunci s-a extins şi a ţinut pasul cu dezvoltarea pieţei. Compania a fost condusă timp de 33 de ani de inginerul Mircea Ionel Lupşică-Negrean, un manager care a preluat o fostă companie de stat pe care a dus-o în top 20 cei mai mari exportatori cu capital privat românesc în 2016.
Managerul fabricii arădene a decedat în luna iulie a anului trecut. Şi producătorul de sisteme de răcire RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, este desprins din fosta Întreprindere de Utilaj Tehnologic din Bistriţa, la fel ca şi Comelf, un alt mare exportator cu capital privat românesc. RAAL Bistriţa este în top zece companii antreprenoriale la export, iar acţionarii sunt salariaţii companiei în proporţie de 93%.
Din 2011 ZF realizează în fiecare an un top al celor mai mari exportatori cu capital privat românesc pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Registrul Comerţului.
În perioada 2011-2013 liderul exportatorilor români era Interagro SA, cea mai mare companie din grupul agricol construit de Ioan Niculae, companie care acum se află în insolvenţă. Tot în insolvenţă au intrat şi alte două firme din clasamentul din 2016, respectiv Romcab Târgu-Mureş şi Transenergo COM.
Aproape trei sferturi din exporturile României (73,8%), respectiv 42 mld. euro, sunt realizate de cei mai mari 500 de exportatori, un clasament dominat categoric de companii multinaţionale.
Exporturile companiilor antreprenoriale încep de la câteva zeci de milioane de euro, dar ponderea lor cea mai mare este în rândul firmelor cu 3-4 milioane de euro. Exporurile firmelor controlate de antreprenori sunt estimate de ZF între 8 şi 12 mld. euro anual.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.04.2017 și online pe www.zfcorporate.ro.