Din acţiunile a 25 de emitenţi analizaţi, Vrancart a adus cel mai mare câştig, ajustat şi la dividendele plătite • Investeam 10.000 de lei în acţiuni Vrancart la începutul anului, în 11 luni aveam 16.400 lei • Creşteri de preţ au şi companiile care au început anul cu multiplii de piaţă mici n BRD şi Erste, scăderi de preţ în pofida rezultatelor financiare mai bune din acest an • La polul opus, acţiunile Impact Developer, -25% şi cele ale OMV Petrom, -21%.
Un investitor care alegea la începutul anului să cumpere acţiuni Vrancart (VNC) de 10.000 de lei ar fi avut în 11 luni un câştig de 6.400 de lei în condiţiile în care preţul unei acţiuni s-a apreciat cu 64% până în noiembrie, evoluţie ajustată cu dividendele acordate de producătorul de carton ondulat din profitul pe 2015.
Podiumul celor mai mari aprecieri ale acţiunilor companiilor din compoziţia indicelui bursier BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, este completat de Compa Sibiu, cu 49%, şi Teraplast, cu 33,6%. Evoluţia acţiunilor ţine cont şi majorările de capital. Acţiunile Erste Bank au în 11 luni un minus de 8,3%, în timp ce SIF4 are minus 11%, potrivit calculelor Prime Transaction.
„Un aspect care a devenit evident în 2015 şi s-a accentuat în acest an este corelaţia mai mare între evoluţia preţului şi rezultatele financiare. Aceasta a crescut pe măsură ce corelaţia dintre piaţa locală şi cele internaţionale a scăzut, inclusiv ca urmare a ieşirii multora dintre investitorii instituţionali străini”, explică Marius Pandele, analist de investiţii la Prime Transaction.
Cele mai bune performanţe au venit de la companii cu rezultate financiare în creştere considerabilă, cum ar fi Vrancart, Teraplast, Compa sau Banca Transilvania, adaugă el.
Banca Transilvania (TLV) afişează la 11 luni o creştere a preţului acţiunilor de 33%, calculat şi cu dividendele acordate de bancă şi majorările de capital. Astfel, dacă un investitor miza pe acţiuni TLV la începutul anului, avea la 30 noiembrie un plus de 3.300 de lei. Spre comparaţie, dobânzile plătite de bancheri la bănci sunt cuprinse între 1 şi 2% în funcţie de scadenţă, dar câştigurile pot fi erodate de comisioanele practicate de instituţia de credit.
„Am văzut creşteri de preţ la companiile care au început anul cu multipli de piaţă mici, un alt semn de creştere a corelaţiei între rezultatele financiare şi pret”, mai spune Pandele.
Plasamentele bancare sunt însă sigure, în timp ce investiţia pe piaţa de capital poate aduce scăderi chiar şi de 25%, cum este cazul acţiunilor companiei Impact Developer (IMP), sau 21% în cazul OMV Petrom.
Acţiunile Erste Bank (EBS) au minus 8,3% în 11 luni, în timp ce titlurile BRD sunt în scădere cu 7,3%. „Printre puţinele excepţii s-au numărat BRD şi Erste, care au avut scăderi de preţ în pofida rezultatelor financiare mai bune raportate în acest an”, adaugă analistul de la Prime Transaction.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.12.2016
sursa: www.zf.ro